Beschikbaar voor abonnees

Hoi, om MedischOndernemen te kunnen bekijken heb je een lidmaatschap nodig.
Heb je al een account of heb je een bestaand lidmaatschap? Dan kan je direct inloggen met je e-mailadres.

Inloggen
 
Heb je nog geen lidmaatschap? Vraag deze gelijk aan om direct toegang te krijgen, klik op de button voor meer informatie.

Lid worden

Ben je al lid, maar is deze niet gekoppeld aan de online omgeving? Of heeft jouw organisatie een lidmaatschap? Vraag dan toegang aan.

Bestaand lidmaatschap koppelen

Omschrijving

De inzet op duurzame zorg is niet meer vrijblijvend. Eind 2022 zijn de wereldwijde klimaatdoelen door Milieu Platform Zorgsector in ons land vertaald naar de Green Deal 3.0. Daarbij legden meer dan 150 partijen zich vast op het serieus werk maken van doelen als gezondheidsbevordering, kennisontwikkeling en bewustwording, vermindering van CO2-uitstoot, grondstoffenverspilling en medicijngebruik.

De Utrechtse huisarts Jessie Neffke legt in deze editie uitvoerig uit hoe al die doelen samenhangen. Ze laat ook zien hoe pittig het is om je als individuele praktijkhouder in te zetten voor het behalen ervan. Wil je een zorgpraktijk verduurzamen moet je daar serieus tijd in investeren om de kennis te verzamelen en die ook te willen delen, vindt zij. Neffke doet dat binnen haar eigen organisatie, binnen het lokale netwerk en probeert ook de eigen brancheorganisatie zover te krijgen dat deze werk maakt van Green Deal 3.0. Want het ontbreekt nog aan een landelijk kenniscentrum voor duurzame huisartsenzorg. (Lees: ‘Iedereen worstelt met zijn idealisme en de tijd die het kost’, p. 3)

Zo moet de grote verandering nog steeds van onderop komen. Nog altijd zijn het bevlogen artsen als Neffke, tandartsen als Edwin en Sharon Wiersema en Robbert Eenkhoorn die het verschil maken. Eenkhoorn is sinds vorig jaar praktijkhouder in Zwolle en laat in een interview mooi zien dat verandering met kleine stapjes gaat. Hij probeert kinderen te stimuleren goed voor hun mond te zorgen en zo tegelijk verspilling in het zorgproces te voorkomen. Eenkhoorn maakt vooral een statement als ‘groene tandarts’: 'Duurzame mondzorg is een goed begin'. (Lees: Duurzame tandartsen, p. 8)

We wensen u veel leesplezier!

Merk

Details

Maand / jaar:november 2023
Status:Online beschikbaar voor abonnees
Levertijd:Direct beschikbaar

Deel deze pagina

Meer in Eerstelijnszorg

Terug naar boven