Beschikbaar voor abonnees

Hoi, om MedischOndernemen te kunnen bekijken heb je een lidmaatschap nodig.
Heb je al een account of heb je een bestaand lidmaatschap? Dan kan je direct inloggen met je e-mailadres.

Inloggen
 
Heb je nog geen lidmaatschap? Vraag deze gelijk aan om direct toegang te krijgen, klik op de button voor meer informatie.

Lid worden

Ben je al lid, maar is deze niet gekoppeld aan de online omgeving? Of heeft jouw organisatie een lidmaatschap? Vraag dan toegang aan.

Bestaand lidmaatschap koppelen

Omschrijving

In dit magazine een opmerkelijk interview met Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ, een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland (p. 4). Hij deelt zijn visie op het Integraal Zorg Akkoord (IZA), de noodzaak tot transformatie en de centrale rol die huisartsen daarbij in zijn ogen kunnen spelen. De transformatie die het IZA teweeg moet brengen, lijkt nog ver weg als je naar de besteding van de beschikbare transformatiemiddelen kijkt. Voor het IZA zijn liefst 2,8 miljard euro aan transformatiemiddelen beschikbaar, maar slechts 35 van de 120 ingediende plannen bleken in september goedgekeurd.

De Groot benadrukt de grote uitdagingen waar de zorg voor staat, met een groeiende zorgvraag en een oplopend personeelstekort van ongeveer twaalf procent in 2030. Hij stelt dat de zorg de kans van het IZA zou moet grijpen, maar ook dat politici niet altijd het hele verhaal vertellen. ‘Onlangs was ik bij een demonstratie tegen de sluiting van de Spoedeisende Hulp in Heerlen. Daar kregen David Jonge van het Zuyderland Ziekenhuis en ik een petitie aangeboden, die door 33.000 mensen is ondertekend. Daar realiseerde ik me dat we het gesprek met de rest van Nederland over wat zorg is en hoe we die verdelen, nog hardop moeten voeren. Ook viel me op dat er een aantal politici stonden, die vrolijk zeiden dat ze het personeelsprobleem wel even zouden oplossen. Het is natuurlijk verkiezingstijd, maar vertellen ze daarmee het eerlijke verhaal?’

De Groot ziet de betrokkenheid van burgers als cruciaal, evenals een open politiek debat. ‘In het Zeeuwse Burgerberaad leidde dat tot mooie discussies, waarbij mensen zelf de kans krijgen om te vertellen wat ze belangrijk vinden in de zorg. Zo krijgen ze ook inzicht in waarom dat af en toe knalt, piept en kraakt en in de rol die men daar zelf in heeft. De politiek voert dit debat niet. We praten wel over het zorgstelsel, maar niet over het feit dat we heel veel zorg leveren vanuit sociale problematiek. Dat staat nergens op de agenda, terwijl als je met huisartsen en de ggz praat, meteen hoort dat er veel sociale problematiek de zorg binnenkomt. We lopen tegen grenzen aan, waar de politiek iets mee moet’.

Die discussie mis ik in de politiek enorm: waarvoor is de zorg? Hoe kan de samenwerking tussen zorg en sociaal domein onder de regie van de huisarts gestalte krijgen? Als we constant versnipperingen in de buurt aanbrengen, omdat we keuzevrijheid een absoluut recht vinden, dan is voor de huisarts de afstemming niet te doen. Als je zorgt voor vaste virtuele teams dan kan zo'n huisarts met zijn team daar ook weer de lead in hebben.’

De grote vraag is dan: kunnen de huisartsen van nu die leidende rol weer oppakken? Krijgen ze de erkenning daarvoor? En helpt het Integraal Zorgakkoord hen daar dan ook bij? Lees het uitgebreide interview met Joep de Groot op p.4.

We wensen u veel leesplezier!

Merk

Details

Maand / jaar:november 2023
Status:Online beschikbaar voor abonnees
Levertijd:Direct beschikbaar

Deel deze pagina

Meer van MedischOndernemen

Terug naar boven