Beschikbaar voor abonnees

Hoi, om Stedebouw & Architectuur te kunnen bekijken heb je een abonnement nodig.
Heb je al een account of heb je een bestaand abonnement? Dan kan je direct inloggen met je e-mailadres.

Inloggen

Heb je nog geen abonnement? Vraag deze gelijk aan om snel toegang te krijgen, klik op de button voor meer informatie.

Abonnement aanvragen

Heb je al een abonnement, maar is deze niet gekoppeld? Of heeft jouw organisatie een abonnement? Vraag dan toegang aan.

Bestaand abonnement koppelen

Omschrijving

Groene wasjes

Recent bezocht ik een beurs voor architecten en las een bijbehorend magazine. Daarbij viel het me op en vooral tégen, hoe werd omgegaan met de term ‘duurzaam’. Meestal bedoelde men slechts sec ‘de levensduur’, zoals je dat leerde op de lagere school, diep in de vorige eeuw. Inmiddels slaat duurzaam op een heel andere wereld en die wereld staat in brand.

Wie anno nu serieus over duurzaamheid spreekt, heeft het over het uitbannen van fossiele brandstoffen en vooral over het terugdringen van CO2-uitstoot. Die laatste emissies, verbonden aan het gebruik van bouwmaterialen, zitten volop verstopt in onze bouwprocessen. Van winning in verre oorden tot productie dicht bij huis en van het bouwen zelf tot onderhoud, renovatie en sloop.

In al die stappen is er sprake van CO2-uitstoot, die nu onvoldoende in de wettelijke normen terugkomt.

Het kabinet liet onlangs de kans liggen om daaraan een belangrijke bijdrage te leveren en de normen voor CO2-uitstoot aan te scherpen. Daardoor is er nog steeds een achterdeur voor producenten, leveranciers en aannemers, maar ook voor opdrachtgevers en adviseurs, om onder de noemer ‘duurzaam’ de klimaatadaptatie toch links te laten liggen. Zo erkende een van de exposanten tijdens de genoemde beurs ‘dat we hier toch bijna allemaal aan greenwashing doen’. Ik ben bang dat mijn teleurstelling hierover waarschijnlijk niet snel wegtrekt, tenzij Europese maatregelen dat gaan afdwingen. De peilingen voor de Nederlandse verkiezingen stemmen mij in ieder geval niet hoopvol.

Wil jij wel je koers verleggen en daadwerkelijk bijdragen aan een leefbare wereld in 2050? Let dan op de nieuwe versie van Het Nieuwe Normaal die Cirkelstad in december presenteert. Waardoor je op basis van tal van indicatoren, beproefd in de praktijk, wel het predicaat duurzaam kunt plakken op jouw beslissingen en activiteiten.

Genoeg architecten zetten natuurlijk wél in op een groene toekomst en mooie voorbeelden daarvan zijn, in dit magazine, het Kindcentrum Hanzewijk (Kampen, 19 het atelier) en twee immense onderwijspanden van Paul de Ruiter Architects. Ook het vergroenen van grijze schoolpleinen komt in dit nummer prominent aan bod en verder spraken wij voor de andere interviews tal van betrokkenen die ook een groen hart toonden. Met welk hart stem jij op 22 november?

Merk

Details

Maand / jaar:november 2023
Status:Online beschikbaar voor abonnees
Levertijd:Direct beschikbaar

Deel deze pagina

Meer in Bouw & Infra

Terug naar boven