Het nieuwe, digitale nummer van Stedebouw & Architectuur (thema Circulair & Natuurinclusief) staat vooral in het teken van natuurinclusiviteit. Met landschapsarchitect Maike van Stiphout als gasthoofdredacteur komen tal van opmerkelijke en vernieuwende projecten in beeld. Het waarom van haar keuzes is helder: “We staan op het punt om onze steden te verwilderen. De fase van bewustwording is voorbij, want we weten dat we meer in balans met de natuur moeten leven. De vraag is nu alleen nog: hoe? De nadruk ligt vooral op de wijze waarop we planten en dieren in de stad meer ruimte kunnen geven. Elke betrokkene en elk verhaal draagt daar een steentje aan bij en nu moet de verandering nog versnellen!”
Van Stiphout geeft als eerste voorbeeld Linde Keip, die afstudeerde op verwilderde landjes. Vaak ongemakkelijke plekken, maar je kunt er ook heerlijk spelen of stilletjes huilen. Is het mogelijk ervoor te zorgen dat zo’n braakliggend terrein wel wordt gewaardeerd? Met meer natuur om ons heen wordt de kwaliteit van onze leefomgeving aanzienlijk vergroot, stelt Van Stiphout. Zo liet Bruno Doedens duizend bomen door de binnenstad van Leeuwarden trekken. Dat bracht koelte, vogelgeluiden en bladgeruis en veel inwoners wilden dat het altijd was gebleven.
Vanuit het Rijk vertelt adviseur Lian Blok hoe je met levende bouwstenen, zoals bamboewortels als fundering of geënte bomen als constructie, de natuur zelf laat bouwen. En zo zijn er in dit nummer veel meer verhalen. En juist die verhalen kunnen de terugkeer van de natuur in de stad versnellen, zegt Marjolein van Heemstra in het hoofdinterview. Verhalen, stelt zij, zijn net zo belangrijk als techniek. Het bos dat wandelt door de stad is de geboorte van een nieuw verhaal, terwijl de terugkeer van nieuwe waterlelies in de vijver van een honderd jaar oud paviljoen een oud verhaal vertellen. Vertel jij onze verhalen verder?