Direct gratis toegang tot deze publicatie

Omschrijving

Groene, gezonde schoolpleinen

Hoewel het aantal versteende schoolpleinen volgens onderzoek van IVN Natuureducatie in de afgelopen vier jaar met twintig procent is afgenomen, is ongeveer zestig procent van de pleinen nog steeds versteend. Er is dus nog veel te winnen, betoogt Vincent van der Veen in het openingsartikel van ons tweede digizine. dat als hoofdthema (groene) schoolpleinen heeft. Daarom legt hij nog eens het belang van een groen en gezond schoolplein uit en geeft Vincent tips over hoe scholen en gemeenten dit het beste kunnen aanpakken.

Dat is de theorie, voor de praktijk keken we naar Dalfsen en Apeldoorn. In Dalfsen konden Thomas Klomp en Martijn Dijkman, beiden ouders van kinderen op basisschool De Polhaar, het troosteloze grijze schoolplein voor hun kinderen niet meer aanzien. Ze namen zelf de handschoen op en vertellen over hun aanpak en het proces en geven tips aan ouders en scholen, die ook een groen schoolplein willen.

In Apeldoorn luidt de ambitie om alle 92 schoolpleinen groen en beweegvriendelijk te maken. Ze zijn in de Gelderse stad al een eind op streek en Richard Veldman en Linda Hooijer komen aan het woord over hoe dit, met de onderwijskoepels in de stad, gestalte heeft gekregen, waar ze tegenaan lopen en hoe ze daarmee om zijn gegaan. En wat ze gaan doen om ook de laatste pleinen mee te krijgen in hun streven.

Hooijer en Veldman geven ook aan dat het bij mbo-scholen soms wat moeizamer verloopt dan bij basisscholen. De stichting Trees for All speelt daarop in met het initiatief Trees for Schools, waarmee ze mbo'ers klimaatbewuster willen maken door ze aan de slag te laten gaan met vergroening. Elaine Fleur komt hierover aan het woord.

Froukje Hajer van Ruimte voor de Jeugd is blij met de vergroening, maar voelt ook wat ongemak: het lijkt erop dat soms enkele speelzaken uit het zicht raken, kaart ze aan. "Het belang van ruimte voor álle vormen van spel en alle soorten spelers. En het belang van het schoolplein voor ontmoeting met buurtgenoten, ook buiten schooltijd."

In dat laatste vindt ze Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton aan haar zijde, hij betoogt dat "veel schoolpleinen weliswaar gefinancierd zijn met het belastinggeld van iedereen, maar niet voor eenieder toegankelijk zijn." Michel van Campen van de branchevereniging Spelen en bewegen richt zijn pijlen op de overheid en vraagt zich af "wanneer die wakker wordt en durft te investeren in de toekomst van onze kinderen en toekomstige kinderen. Een mooie kans voor de politiek en de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen."

We kijken ook verder dan pleinen in deze editie. Zo vertelt Vincent Verbeek van de gemeente Alphen aan den Rijn over de renovatie van Speeltuin Kindervreugd, nu een speeltuin die meer is dan een verzameling speeltoestellen: "Ik ben er trots op dat de kinderen zelf de speeltuin bedacht hebben, wij hebben nul komma nul inmenging gehad in welke speeltoestellen er geplaatst zouden worden." Anke te Boekhorst van de Atletiekunie ten slotte laat nog zien hoe een wijkatletiekbaan atletiek voor iedereen toegankelijk maakt.

Merk

Details

Maand / jaar:oktober 2023
Status:Gratis online
Levertijd:Direct beschikbaar

Deel deze pagina

Meer van Buiten Spelen & Bewegen

Terug naar boven